Glukozamina 50g NANGA
Opis
Glukozamina to organiczny związek chemiczny należący do grupy tzw. aminocukrów. Wchodzi ona w skład chrząstki stawowej, bierze udział w syntezie kolagenu, wspomaga naturalne procesy regeneracji stawów. Naturalnym źródłem glukozaminy są owoce morza m.in. kraby, raki, krewetki, małże.
Nie ma jednoznacznych dowodów potwierdzających skuteczność glukozaminy.
SKŁADNIKI
100% siarczanu glukozaminy.
SPOSÓB UŻYCIA
Półprodukt do tworzenia własnych suplementów diety.
Zalecane użycie 500 mg trzy razy dziennie
Mikrołyżeczka nie jest dołączona.
Gęstość nasypowa siarczanu glukozaminy: ok. 500 mg/ml.
PRZECIWWSKAZANIA
Glukozamina jest na ogół dobrze tolerowana w nielicznych przypadkach możliwe są jednak drobne problemy żołądkowe (wzdęcia, biegunka) lub skórne (zaczerwienienie, rumień). Zaleca się ostrożność w przypadku jednoczesnego przyjmowania siarczanu glukozaminy oraz leków na raka (etopozyd, tenipozyd i deoksyrubicyna). Osoby chorujące na cukrzycę, alergicy oraz cierpiące na obniżoną krzepliwość krwi powinny unikać spożywania glukozaminy. Ze względu na niewystarczający stan wiedzy zaleca się unikanie stosowania glukozaminy przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Uwaga!
Występują poważne interakcje w przypadku jednoczesnego stosowania warfaryny, które mogą prowadzić do naprawdę poważnych komplikacji m.in. siniaków i krwawień. Zdecydowanie odradza się jednoczesne przyjmowanie glukozaminy i warfaryny.
Kraj pochodzenia: | Chiny |
---|---|
Zdrowie: | Zdrowe stawy, Regenaracja stawów i ścięgien (kontuzje) |
Zastosowanie: | Sporty siłowe, Sporty wytrzymałościowe |
Ostrzeżenia: | Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji |