Babka jajowata nasiona mielone 200g
Opis
KRÓTKA DATA WAŻNOŚCI 12/2021
Babka jajowata (Plantago ovata) – roślina o delikatnie owłosionych, lancetowatych liściach oraz drobnych, jasnożółtych kwiatach. W naturalnym środowisku można spotkać ją w Hiszpanii i na Wyspach Kanaryjskich. Uprawiana jest w Indiach, Pakistanie, USA oraz Brazylii. Babka jajowata obfituje w takie substancje, jak ksyloza i arabinoza, które składają się na błonnik pokarmowy. Nie ulega on trawieniu i ma zdolność do pochłaniania dużych ilości wody, dzięki czemu masa kałowa pęcznieje. Pobudza to perystaltykę jelit i ułatwia proces wypróżniania. Ponadto błonnik wspomaga organizm w utrzymaniu korzystnego profilu lipidowego. Surowcami pozyskiwanymi z Plantago ovata są nasiona z przewagą frakcji rozpuszczalnej błonnika oraz łuska z większą ilością frakcji nierozpuszczalnej. Błonnik nierozpuszczalny przeznaczony jest dla osób, które chcą przede wszystkim usprawnić swoją perystaltykę jelit. Za to błonnik rozpuszczalny ma szczególne znaczenie dla osób, które potrzebują zadziałać łagodząco na błony śluzowe jelit oraz zoptymalizować naturalną odpowiedź przeciwzapalną w ich obrębie. Babka jajowata to świetny i sprawdzony środek wspierający prawidłową pracę układu trawiennego.
Właściwości prozdrowotne:
- Korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie.
- Optymalizuje naturalną odpowiedź przeciwzapalną w obrębie jelit.
- Sprzyja utrzymaniu prawidłowego profilu lipidowego.
- Pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy i insuliny we krwi.
Skład:
Łuski i nasiona babki jajowatej 100%.
Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia
- łuski mielone – Indie
- nasiona mielone – Polska
Zalecany sposób użycia:
łuski mielone
1 łyżkę mielonej łuski zalać szklanką gorącej wody i odstawić do napęcznienia na 15 minut.
Spożywać 1-2 razy dziennie, najlepiej po południu i na 30 minut przed posiłkiem.
Popić dodatkowo szklanką wody.
nasiona mielone
1 łyżkę mielonych nasion zalać szklanką gorącej wody, odstawić do napęcznienia na 15 minut.
Spożywać 1-2 razy dziennie, najlepiej po południu i na 30 minut przed posiłkiem. Popić dodatkowo szklanką wody.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Po otwarciu produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym i chłodnym miejscu.
Środki ostrożności:
Nie przyjmować razem z lekami i preparatami witaminowo-mineralnymi.
Część rośliny: | nasiona, orzechy |
---|---|
Sposób zbioru: | Z upraw konwencjonalnych |
Tradycyjna medycyna: | Europejska |
Kraj pochodzenia: | różne |
Zdrowie: | Sprawne jelita, Prawidłowy cholesterol, Prawidłowy cukier |